DE | KZ | RU | UA |
BM Moldova

Reflectări asupra sărbătorii secerișului 2013

Secerişul a trecut, vara s-a isprăvit, şi noi tot nu suntem mântuiţi!” Ierem. 8:20

Pentru prima dată secerișul este menționat în Biblie în capitolul 8 al cărții Geneza, și este în legătură cu potopul. Primul lucru pe care Noe îl face atunci când iese din corabie – este să construiască un altar pentru a-L glorifica pe Dumnezeu. Domnul a primit închinarea neprihănitului Noe și a făcut omenirii următoarea promisiune: „Cât va fi pământul, nu va înceta semănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea!” (Gen. 8:22) Iată un verset al contrastelor și al antitezelor. În zorii omenirii, Dumnezeu „a conceput un mecanism al naturii", prin care a rânduit aceste contraste: frigul și căldura, vara și iarna, ziua și noaptea nu vor înceta. Dintre cele patru contraste, omul este implicat doar într-unul: semănatul și seceratul. Dar pentru toate este valabilă o promisiune: Cât va fi pământul, nu vor înceta! În ce constă contrastul, sau opoziţia, dintre semănat și secerat?

În Ps.126:5-6 Psalmistul descrie acest lucru astfel:

„Cei ce seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie. Cel ce umblă plângând, când aruncă sămânţa, se întoarce cu veselie când îşi strânge snopii.”

Observăm aici două stări emoționale diferite.

În vremea Vechiului Testament semănatul nu se făcea la fel ca și astăzi: pe atunci adeseori semănătorul plângea.

Care era cauza?

  • În primul rând: Sămânța nu cădea pe un pământ bun, fertil, și ea se pierdea. Мarcu 4:3-7
  • În al doilea rând: condițiile meteorologice nefavorabile. Ioel 1:11-12
  • În al treilea rând: Vrăjmaşii vor veni și le vor lua recolta, ca în zilele judecătorilor. Jud. 6:3-6

Am citat la început pasajul din Ieremia 8:20. Se pare că secerișul și vara constituia acea perioadă a anului când Israelul întotdeauna aștepta binecuvântare. Dar Ieremia spune că totul rămâne aşa cum a fost. „Noi nu suntem mântuiți” – profetul ca și cum se identifică cu poporul său. Poporul umblă în întuneric şi Ieremia plânge și se roagă, suferind pentru ei. Plânge din cauza că secerişul nu a adus ceea la ce el nădăjduia.

Dragi prieteni! Haideți să ne cercetăm pe noi înşine și să vedem cu ce roade venim noi în prezența lui Dumnezeu astăzi! Care este recolta noastră? Vom sta noi cu bucurie, sau cu lacrimi, ca și profetul, înaintea Creatorului nostru? Vă îndemn să ne unim în rugăciune și să-L glorificăm pe Dumnezeu, mulţumindu-I pentru recolta pe care ne-a dat-o în ţara noastră. Să ne închinăm Domnului și să-I mulțumim pentru că El se îngrijește de noi, de bunăstarea familiilor noastre şi de națiunea noastră.

Cu respect, Secretarul Executiv al UBCEB, Vozian Nicolae