DE | KZ | RU | UA |
BM Moldova

IMPRESII DE CĂLĂTORIE A MISIONARULUI STRĂIN ÎN MOLDOVA

Haide-ţi cu mine dacă doriţi cu 150 de ani în urmă cînd tehnologia nu iera un cuvînt încă. Cind întreaga familie locuia într-o cameră sau două fără facilităţi şi condiţii. Dacă aveai o pereche de pantofi în plus şi un schimb de haine erai bogat. Mîncarea venea din ceea ce plantai pe lotul de pămînt şi nu de la magazin. Cîmpurile erau lucrate cu caii sau catârii şi cultivarea pămîntului erafăcută de către toţi membrii familiei. Ai putea crede că acele zile sunt de mult uitate, dar eu suntmartor că acest mod de viaţă este ceva normal în secolul 21 într-o ţară mică, săracă prinsă întreRomânia şi Ucraina.

 Dar Dumnezeu este prezent în viaţa creştinilor de pe acest pămînt uitat. Cu puţine resurse creştinii din toată Moldova mărturisesc vecinilor  lor şi aduc lumina Cuvîntului lui Dumnezeu oamenilor care par a nu mai avea speranţă în ziua de mîine.

Cât am fost acolo misionara MB, Raisa a aflat despre o familie bunica carora avea o fractură complicată la picior, dar nu avea banica să meargă la medic. Am vizitat această familie, am găsit o casă care nu avea mobilă sau condiţii.  Când au hrană, aceasta este gătită într-un ceainic negru pus pe un foc deschisîn curtea plină de mizerie şi mănîncă pe o masă improvizată, aşezată pe nişte găleţirăsturnate. Rar cînd au mîncare deaceea cei patru copii toţi sub vîrsta de 6 ani, merg la vecini zi de zi să cerşească de mîncare.Bunica a acceptat situaţia sa cu piciorul fracturat ca şi un mod de viaţă, îi pasă cel mai mult de nepoţii ei şi chiar dacă nu poate să meargă are grijă aşa cum poate de copii. Această familie şi aceşti copii sunt pe lista de aşteptare pentru a fi sponsorizaţi de o familie din Occident, astfel vor fi furnizaţi cu strictul necesar pentru trai. MB a contactat un medic care este dispus să o consulte în curînd, sistemul lor medical necesită în mod normal să aştepte mai multe luni sau chiar ani pentru a  fi consultat de un medic. Cu ajutorul Domnului ea în curînd v-a avea parte de îngriijire medicală de care are nevoie şi creştinii din sat se vor îngriji de copii atîta timp cît ea v-a fi plecată.

Într-o ţară aşa de săracă, una din cele mai sărace din Europa, copii şi bătrînii suferă foarte mult. Fără nici o oportunitate economică părinţii sunt nevoiţi să plece în alte ţări pentru a cîştiga bani. Unii trimit bani acasa la copii şi la bătrînii rămaşi, mulţi însă îi abandonează. Lucrătorii Misiunii Biblice lucrează neobosit pentru a identifica familii în aceste situaţii ca să le ofere ajutorul necesar care le dă speranţă în Dumnezeu, Cel care îi iubeşte. În timp ce MB oferă ajutor umanitar; creştinii din sate împărtăşesc dragostea lui Dumnezeu cu cei uitaţi dar în deplină cunoştinţă că nu sunt uitaţi de Dumnezeu.

Malnutriţia îşi pune amprenta nu numai pe aspectul fizic dar şi în dezvoltarea mintală a copiilor. Am organizat o tabără de vară în Tocuz la un orfelinat pentru copii cu dezabilităţi mintale. Am văzut multe zîmbete de copii, cînd am ajuns. Ei sunt tot timpul bucuroşi de oaspeţi în special din Occident. Acest orfelinat este de stat şi este susţinut de guvern cu un buget minim. Copii sunt din familii unde alcoolismul este ceva normal şi cel puţin un părinte este în puşcărie sau a abandonat familia. Cel mai şocant nu a fost faptul că copii nu aveau încălţăminte de schimb sau haine, dar tristeţea din ochii lor. Mulţi dintre ei suferă de tulburări de ataşament  şi sunt reci la dorinţa de a fi adoptaţi chiar dacă sunt flămînzi după dragoste şi afecţiune.

Pe parcursul saptamânii petrecute în tabera de vară, copii au avut o masă bogată, care a constat în mare parte dintr-o supă gustoasă din cartofi şi varză, orez cu cartofi sau varză şi pîine. Iera şi carne ( de pui sau peşte) la una din mese în fiecare zi, au avut fructe şi îngheţată la gustare. Nimeni nu  a rămas flămînd!

Patru fete din lucrătoarele taberei ierau surori, ele au crescut într-un orfelinat şi mai tîrziu şi-au dedicat viaţa pentru lucrarea lui Dumnezeu. Ele sunt nişte tinere extraordinare care Îl iubesc pe Domnul şi au darul de a iubi şi de a lucra cu copii. Împreună am învăţat cîntece, am avut scenete prin care au demonstrat dragostea lui Dumnezeu pentru copiii Săi şi le-am aratat dragostea noastră acelor copii. În ultima zi i-am întrebat pe copii  dacă ei vor să îl primească pe Isus în inimile lor şi mai multe măini s-au ridicat. Lucrătorul MB din acest orfelinat v-a continua să lucreze cu ei oferindu-le sprijinul de care au nevoie, să crească în speranţă şi să îi asigure că speranţa vine numai prin dragostea lui Dumnezeu. Vă rog să continuaţi să vă ruga-ţi în special pentru Saşa, Ion şi Tudor. Ei sunt trei tineri care în curînd vor părăsi orfelinatul împlinind vîrsta de 16 ani. Ei nu au familii şi nu pot singuri să îşi cîştige existenţa. Am fost acolo ca să le arătăm dragoste acestor copii  şi am plîns cînd am plecat.

Aceasta este o scurtă privire din viaţa unor fraţi şi surori din Moldova din perspectiva unui american. Dacă doriţi mai multă informaţie despre anumite persoane sau doriţi să aflaţi cum puteţi să îi ajutaţi, contactaţi-mă. Noi extindem sprijinul nostru pentru orfelinatele din Republica Moldova. Suportul nostru se împarte în două, unul este pentru copii din familii sărace şi altul este pentru copii care nu au familii şi sunt în orfelinatele de stat din Moldova. Fiecare dolar din SUA este compensat de sprijin în Germania şi în alte ţări Europene, astfel fiecare dolar donat devine 2 dolari. Într-o ţară cu un venit mediu lunar de 249 dolari şi 30% din populaţie este sub pragul săraciei şi unde 40 % din forţa de muncă se ocupă cu agricultura, orice cadou relativ de mic este o binencuvăntare. Misiunea Biblică construieşte biserici şi suportă creştini prin programul misionar la fel are grijă de copiii orfani şi familii în nevoi. Nevoia noastră cea mai mare este însă pentru rugăciune.

Dumnezeu face minuni în Moldova şi noi ridicăm măinile noastre pentru al lăuda şi mulţumi, dar încă sunt atătea de făcut.


Iuanita Schwemmer, Kansas, SUA