DE | KZ | RU | UA |
BM Moldova

CU VÂRSTA DE ARGINT AJUNȘI ÎN SĂRĂCIE

Republica Moldova deţine locul 14 în lume după gradul de îmbătrânire şi locuri de frunte în topul ţărilor îmbătrânite.  Și este clar că bătrânii, care de-a lungul vieții lor au muncit din greu acum a devenit o categorie de oameni epuizată fizic și mai puțin aptă de muncă,  iar  nesiguranța în ziua de mâine îi face tot mai mult să sufere. Din cauza situației economice din țară mulți din ei sunt lipsiți și de prezența copiilor în apropierea lor, care au fost nevoiți să abandoneze familiile și părinții, plecând după hotare la muncă,  iar odată cu aceasta bătrânii au rămas fără supraveghere. Este bine atunci când copiii nu și-au uitat obligațiunile lor și au grijă măcar la distanță de părinții lor, ajutându-i  financiar și moral. Dar ce să facă acei  bătrâni,  copiii cărora și-au uitat obligațiunile , iar alții chiar îndrăznesc să trăiască din pensia părinților lor. Ce să facă cei, care ajunși la bătrânețe bolnavi și săraci mai au în grija lor și nepoții, părinții cărora au dat bir cu fugiții fiind speriați de greutățile vieții? Majoritatea bătrânilor abia fac față greutăților cu pensii, care de abia acopere strictul necesar, nemaivorbind de medicamente și alte lucruri necesare la această vârstă. Ei așteaptă cu groază facturile lunare pentru întreținere, mai ales pe timp de iarnă când mai trebuie să cumpere lemne și cărbuni la țară sau plătească sume enorme pentru cei de la orașe.

În Moldova sunt aproximativ 500 de mii de pensionari, care primesc în medie  600 de lei pe lună  ce reprezintă  doar 20-25% la sută din coşul minim de consum pe ţară.  Prognozele confirm că  în următorii 30-40 de ani, pensionarii pot deveni cel mai vulnerabil segment social. Situația e tristă în țara noastră, iar pentru a urni carul din loc și de a schimba ceva trebuie să începem fiecare de la sine însuși. Cuvântul lui Dumnezeu ne învață  «…să cercetăm pe văduve și orfani în necazul lor…».

Misiunea Biblică vine în ajutor celor nevoiași și în vârstă și în ajunul sezonului rece  ajută  în procurarea lemnelor și cărbunilor oamenii în vârstă rămași fără susținere. Aflând despre nevoile bătrânilor și datorită suportului creștinilor MB poate ajuta astfel de bătrâni cu produse necesare (legume pentru iarnă), precum și cu produse alimentare și medicamente.  Dar nu toți pot beneficia în jurul nostru de acest ajutor. Ei sunt mulți și este nevoie ca fiecare locuitor al țării să poarte responsabilitate și grijă de bătrânii din jurul lor, care ajunși la vârsta de argint trăiesc în sărăcie totală.  Iar promisiunea din partea lui Dumnezeu celor care vor face astfel este următoarea: “Împarte pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe cel nenorocit fără adăpost… Atunci lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta va încolți repede, neprihănirea ta îți va merge înainte și slava Domnului te va însoți” Isaia 58:7,8.