DE | KZ | RU | UA |
BM Moldova

În Todireşti a fost organizată o tabără de zi

Anual Misiunea Biblică organizează tabere de zi în timpul verii, în colaborare cu bisericile locale. În această vară au fost organizate 9 tabere de acest gen. Într-una din aceste tabere, organizată în satul Todireşti, în perioada 16-20 iunie, am fost prezentă şi eu. În prima zi, recunosc, am fost deranjată de comportamentul, sub orice nivel de educație, a unor băieţi. Deși aveau doar 12 ani, ei foloseau un limbaj obscen, speriau fetele, comportându-se absolut inadecvat. „Doamne! Cum să discut cu ei?!” – mă gândeam eu.

Fiecare zi era plină de diferite activități: istorioarele biblice şi versetele, cântecele şi înviorarea, ștafetele şi jocurile, activitatea „mâini dibace” – în toate acestea copiii erau implicaţi în mod activ. La amiază bucătarii serveau copiii cu un prânz delicios, iar după-amiază – li se ofereau dulciuri. Seara copiii, spre marea lor bucurie, obţineau diverse premii.

În zilele însorite, programul se desfăşura sub cerul liber, iar în zilele posomorâte şi ploioase – activităţile se petreceau în sala de sport a şcolii din localitate. Într-una din zile, atunci când toţi se aflau în parc, cea mai micuţă fetiţă, Tanea, s-a aşezat pe un scaun lângă mine, apoi şi-a plecat capul sprijinindu-l de mine. Atunci am luat-o în braţe și Taniuşa a dormit două ore în şir. Mai târziu fetele din Todireşti mi-au spus că Tanea locuieşte într-o familie foarte vulnerabilă şi este posibil ca uneori ea să nu reuşească să doarmă suficient.

La încheierea programului din ultima zi, au fost invitaţi și părinţii. Ei au avut ocazia să afle tot ceea ce au învăţat copiii lor în cele cinci zile de tabără. Copiii cântau, într-o atmosferă de prietenie, şi spuneau versetele biblice memorate. Liderii, la rândul lor, au interpretat de asemenea câteva piese muzicale. În încheiere, toţi copiii au primit câte o Biblie. Însă cel mai uimitor lucru care s-a întâmplat în această tabără, a fost comportamentul „celor mai neascultători” băieţi de 12 ani, a căror comportament s-a schimbat, treptat, în fiecare zi.

Motivați de lideri și instructori, ei s-au străduit să vorbească şi să se comporte frumos. Aceşti băieţi au început să discute mai mult cu liderii, fiind vizibil impactul influenței celor care îi sfătuiau și îi învățau.

La întoarcerea noastră acasă, imediat reţelele de socializare au fost invadate cu cereri de prietenie. Mulţi copii au scris că sunt bucuroşi şi mulţumitori pentru tabăra care a avut loc şi că doresc nespus de mult ca ea să se mai repete și în anul viitor.

În decursul verii 2014, prin colaborarea Misiunii Biblice cu bisericile locale, au fost organizate 9 tabere de zi, care au fost frecventate de 800 de copii, dintre care 65% au fost din familii necreştine.